Hver medarbejder skal på forhånd beslutte, hvor mange klip der ønskes over en 12 måneders periode, da det er mindste længden for en bruttolønsordning. Prisen pr. klip aftales på forhånd mellem RaskRask og virksomheden, og afhænger af den valgte massør og hvilken type og længde af behandling, der ønskes til medarbejderne. Når medarbejderen har valgt antal klip, sker en lønomlægning, som skal strække sig over hele lønperioden. Der kan derfor ikke ændres på antal klip løbende.
Virksomheden modtager en oversigt med klippekort fordelt på de enkelte medarbejdere, som enten kan bruges til massagebehandling i hjemmet eller på arbejdspladsen. Hvis det ønskes, kan RaskRask sende klippekortene direkte til medarbejderne.
Virksomheden kan vælge at dele betalingen op i 12 rater, således at udgiften til klippekortene svarer 1:1 med trækket i bruttoløn, og som virksomhed har man derfor ingen udgifter eller længerevarende udlæg for bruttolønsordningen. Klippekortet må ikke deles med samlever, ægtefælle, familie eller andre, da klippekortet er modtaget skattefrit, mod at medarbejderen får en massagebehandling, der behandler og forebygger skader fra deres arbejde. F.eks. må en medarbejder ikke bruge klippekortet til en parmassage. Klippekortet må ikke bruges på træning, yoga eller frisørydelser. Ved brug af klippekortet til andre personer, træning, yoga eller frisørydelser ophører retten til skattefritagelse, og dermed træk i bruttolønnen.