Ondt i lænden (lændesmerter) er et meget almindeligt problem. Smerterne kan føles som stivhed, ømhed eller skarpe jag, og de sidder i den nederste del af ryggen mellem ribbenene og balderne. De kan opstå pludseligt eller gradvist og variere meget i intensitet – fra let ubehag til svære, invaliderende smerter
Næsten halvdelen af befolkningen oplever smerter eller ubehag i ryg eller lænd inden for en periode på 14 dage, og omkring 16 % vil være så påvirkede, at det i høj grad generer deres dagligdag.
Formålet med denne artikel er at forklare, hvad ondt i lænden skyldes, hvilke symptomer du kan opleve, og hvordan du kan behandle og forebygge smerterne. Vi ser blandt andet på, hvilke signaler der kræver lægehjælp, og hvordan massage kan hjælpe med at lindre lændesmerter.
Hvad er ondt i lænden?
Ondt i lænden (også kaldet lændesmerter eller lumbago) er smerter eller ubehag i det nederste af ryggen. Smerterne kan stamme fra muskler, led, diske eller nerver i rygsøjlen, eller fra de omkringliggende strukturer. Ofte bruger man også ord som ”hold i ryggen” eller ”hekseskud” om akutte lændesmerter. Hvis smerterne er af ny dato og under 12 uger, kaldes de typisk akutte, mens længerevarende smerter over 3 måneder betegnes kroniske. Lændesmerter rammer mange i løbet af livet – faktisk vil omkring halvdelen af alle danskere opleve smerter eller ubehag i ryggen inden for en to-ugers periode, og ca. 16% vil have så kraftige smerter, at de er betydeligt generede i dagligdagen.
Ondt i lænden kan altså være alt fra en forbigående ømhed til en tilstand, der påvirker bevægelighed og livskvalitet alvorligt. Smerten kan sidde centralt i ryggen eller være mere på den ene side, afhængigt af årsagen. Den kan føles som stivhed, ømhed, jagende eller dunkende smerte. Nogle gange stråler smerten ud til sæde, hofter eller ben, hvilket ofte skyldes irritation af en nerverod (for eksempel iskias).
Hvilke symptomer er der på ondt i lænden?
De mest almindelige symptomer på ondt i lænden kan variere fra person til person, men der er nogle typiske tegn, du bør være opmærksom på. Disse symptomer kan opstå pludseligt eller udvikle sig gradvist over tid. Her er de mest almindelige symptomer, du kan opleve:
Ved mere alvorlige tilstande i lænden kan der også komme symptomer, som kræver opmærksomhed: vedvarende nattesmerter, uforklarligt vægttab eller nattesved, feber eller kulderystelser kan være tegn på infektion eller anden alvorlig sygdom. Hvis du får pludseligt nedsat følesans i benene eller numsen, inkontinens eller kraftigt reduceret muskelkraft, kan det tyde på, at nerver i rygmarven er i klemme – det kræver omgående lægekontakt. Smerter, der forværres kraftigt ved hoste eller nys, kan signalere diskusprolaps (skiveudglidning). Det er vigtigt at skelne mellem almindelige symptomer (muskulært betingede) og såkaldte røde flag, der kræver lægehjælp, for eksempel tegn på gigt, brud, infektion eller tumor i ryggen.
At forstå forskellen mellem almindelige og mere alvorlige symptomer kan hjælpe dig med at vurdere, hvornår det er nødvendigt at søge lægehjælp.
Hvorfor får man ondt i lænden?
Lændesmerter har mange mulige årsager, og ofte er flere faktorer i spil. De hyppigste årsager er overbelastning af ledbånd eller muskler og dårlig holdning. Eksempler på årsager kan være:
Som det fremgår, er lændesmerter ofte uspecifikke – det vil sige, at smerten skyldes en blanding af muskler, led og ledbånd, og man kan som regel ikke påvise én enkelt årsag. Netdoktor beskriver, at de fleste tilfælde skyldes årsager i muskler og led, og at faktorer som tungt arbejde, overvægt og rygning øger risikoen. Hvis andre i familien har rygproblemer, øges risikoen også. Ofte vil en episode med ondt i lænden vende tilbage nogle gange i løbet af livet, især hvis de udløsende forhold (holdning, arbejdsforhold etc.) fortsætter uændret.
Ondt i højre side af lænden og ned i benet – hvad er det?
Smerter, der sidder i én side af lænden og stråler ned i benet – som f.eks. ondt i højre side af lænden og ned i benet – skyldes ofte irritation af iskiasnerven. Dette kaldes iskiassmerter eller radikulær smerte. Iskiasnerven er kroppens længste nerve og udspringer fra den nederste del af rygmarven gennem lænden og går via balden ned til foden. Hvis nerverødder til iskiasnerven kommer i klemme – typisk ved en diskusprolaps i lænden – kan man få et strålende smerteforløb ned gennem ballen og bagsiden af låret. Smerten opleves ofte som jagende eller brændende og kan være ledsaget af føleforstyrrelser som prikken eller følelsesløshed i benet. Det er karakteristisk, at selvom årsagen findes i lænden, mærker man smerten langt nede i benet.
En diskusprolaps i nederste del af lænden (for eksempel tryk på L5- eller S1-nerven) er en meget almindelig årsag, men det kan også skyldes spinalstenose (forsnævring af rygmarvskanalen) eller betændelse i nerven. Som regel opstår strålende smerter kun i det ene ben ad gangen og følger nervens forløb ned til foden. Hvis du har ondt i den højre side af lænden, der trækker ned i højre ben, er det derfor sandsynligt, at en nerverod i højre side er påvirket. Andre potentielle årsager til ensidig lændesmerte kan være muskelspændinger i sædemusklen (piriformis-syndrom) eller en skade i hofte/bækken, men de mest typiske årsager er nervetryk i rygsøjlen eller ekstremiteter.
Hvordan kan massage og andre behandlinger hjælpe mod ondt i lænden?
Massage er en velkendt metode til at lindre muskelsmerter, herunder lændesmerter. Forskning viser, at massage kan reducere muskelspændinger, forbedre blodcirkulationen og mindske smerteoplevelsen. Når musklerne i lænden er anspændte, kan det øge trykket på nerver og led, hvilket skaber irritation og inflammation. En god massagebehandling kan løsne spændingerne, stimulere blodgennemstrømningen og hjælpe kroppen med at komme af med affaldsstoffer, samtidig med at vævet tilføres ny næring.
Derudover udløser massage kroppens egne smertelindrende stoffer – endorfiner – som bidrager til en følelse af ro og velvære. Mange oplever, at regelmæssig massage ikke bare dæmper smerterne, men også forbedrer søvn og livskvalitet.
Specielt sportsmassage er effektiv mod visse typer lændesmerter. Denne mere intensive behandlingsform retter sig mod de muskelgrupper, der typisk er belastede hos fysisk aktive personer. Sportsmassage kan løsne dybtliggende muskelknuder (myoser), forbedre muskelelasticiteten og forebygge småskader og spændinger i lænden. En beslægtet metode er fysiurgisk massage, hvor massøren arbejder dybt i vævet og målretter tryk mod triggerpunkter og spændte muskelfibre.
Det er vigtigt, at massagebehandlingen tilpasses den enkeltes behov. Hvis lændesmerterne primært skyldes muskulære problemer, kan massage ofte stå alene. Er der derimod tale om fx diskusprolaps med tryk på nerverødder, bør massage kombineres med andre behandlingsformer som fysioterapi, øvelsesterapi eller kiropraktik.
Fysioterapi er særligt effektivt ved langvarige eller gentagne lændesmerter. Gennem målrettede øvelser styrkes kernemuskulaturen omkring lænden, og mobiliteten forbedres. Mange fysioterapeuter arbejder desuden med manuel behandling, herunder mobilisering og udspænding, som kan supplere massagen.
Kiropraktik kan være relevant, hvis smerterne skyldes nedsat bevægelighed i rygsøjlens led. Her arbejder kiropraktoren med ledmanipulation – kontrollerede tryk – for at genoprette normal bevægelighed. Studier har vist, at kiropraktisk behandling kan være lige så effektiv som fysioterapi ved uspecifikke lændesmerter.
Andre behandlingsformer, som ofte anvendes, er:
Vi har samlet tre øvelser mod lændesmerter, du kan lave derhjemme.
Hvordan forebygger man ondt i lænden?
Der findes mange gode råd til at forebygge lændesmerter. Fællesnævneren er generelt at holde ryggen stærk, bevægelig og aflastet i dagligdagen. Nogle effektive forebyggende tiltag er:
Derudover anbefaler eksperter, at man lytter til sin krop. Ved de første tegn på tilbagevendende smerter – som begyndende ømhed – kan man ofte slå til med blide øvelser og varme (fx varmepude). Hvis smerterne derimod har stået på længe (flere uger), kan et fagligt rygtræningsforløb hos fysioterapeut eller kiropraktor være gavnligt. Der findes desuden rygtræningsprogrammer med information og øvelser, som kan afhjælpe smerter og forebygge forværring. De fleste vil opleve, at vedvarende træning og bevægelse er langt bedre end sengeleje: Netdoktor anbefaler klart, at man ”så vidt muligt holder sig i gang” og undgår at ligge i sengen, selvom det gør ondt.
Kilder og mere information
Relaterede symptomer
FAQ om ondt i lænden
Når du har lændesmerter, kan du prøve at hvile, undgå belastning og bruge varme eller is til lindring. En professionel massage kan også hjælpe med at løsne spændte muskler.
Hvis smerten er svær, vedvarende, eller hvis du har problemer med at bevæge dig eller mærker følelsesløshed i benene, bør du søge lægehjælp hurtigt.
Lændesmerter kan skyldes dårlig kropsholdning, overbelastning, skader som diskusprolaps eller forstuvninger, samt stress.
Muskelspændinger i lænden føles ofte som en stivhed eller ømhed, der kan begrænse bevægelse og forårsage ubehag. Smerterne kan blive værre med aktivitet eller længerevarende stillesiddende arbejde.
Aflast lænden ved at ændre din siddestilling, bruge en stol med ordentlig støtte og tage regelmæssige pauser. Strækøvelser for lænden kan også være nyttige.