Er det normalt at være øm efter massage?

ER DET NORMALT AT VÆRE ØM EFTER MASSAGE?

Du har lige fået en vidunderlig massage, og du føler dig både afslappet og forynget. Men den næste morgen vågner du op med jag af muskelømhed, måske noget træthed, og du føler dig bare ikke som dig selv. Hvad er der sket? Der er gode chancer for at det er massagen, men bare roligt. Det er helt normalt. Ømhed skyldes en inflammatorisk respons, som stammer fra mikroskopiske revner i muskelvævet, og disse starter en tilstrømning af hvide blodceller for at heale de pågældende muskler, hvilket ofte kan medføre en følelse af ømhed dagen efter. Vi har alle forskellige kroppe, så der findes forskellige potentielle svar på, hvorfor du føler ømhed efter en ellers dejlig massage, men her er nogle svar på hvorfor du er øm i kroppen.

Noget ømhed er normalt

Et generelt svar er ifølge Keith Grant, leder af ‘Sport og Deep Tissue Massage Department” på McKinnon-Instituttet i Californien, at når det kommer til ømhed efter massage, så minder svaret en del om grunden til ømhed efter styrketræning. Hvis dine muskler ikke er vant til den belastning massøren påfører, kan de reagere på denne nye måde at bruge kroppene på, og en af disse reaktioner kan være ømhed. Grant understreger dog, at ømheden ikke bør vare mere end én dag eller to. Hvis det fortsætter kan det være et tegn på, at massagen har været for intens, og at massøren skal justere dette i næste session. Men ligesom ved styrketræningen vil din krop gradvist vænne sig til massagen, og følelsen af overlast i musklerne vil forsvinde.

Mængden af sanseindtryk kan også spille en rolle

Der findes andre teorier om, hvorfor folk nogle gange oplever eftervirkningerne fra massage. Grant peger fx på en teori som pt. bliver undersøgt af eksperter. Neurologisk følsomhed, eller “sensibilisering” ser på kroppens respons på massagen som helhed. Som Grant forklarer, udgør massagen en betydelig mængde input til det centrale nervesystem, og kroppen reagerer på den øget information.

Woman with too many impressions

Nogle andre potentielle grunde til at du føler dig øm efter massage kan være:

  • Dine muskler var ikke varmet op: Hvis du har fået en type massage, som går dybt i vævet (fx fysiurgisk), kan det være nødvendigt at varme behandlingsområderne op ved lidt mere let massage før den dybdegående massage starter.
  • Massøren var ikke nok opmærksom på din krops signaler: En god massør er i stand til at aflæse kroppens subtile signaler hvis massagen grænser til at blive ubehagelig eller smertefuld. At finde en god massør kan være svært, men der findes i dag forskellige udbydere, der garanterer topprofessionelle massører af en høj sundhedsfaglig kvalitet.
  • Overbelastet eller nedbrudte muskler kan også forårsage ømhed, afhængigt af i hvilken stand muskelvævet i området har, og hvilken slags massage der udføres.
  • Dit sind/krop har forsinkede spasmer fordi de bliver åbnet op: Massage, hvis den er god, kan åbne mennesker op og rense energiblokader, men hvis massageoplevelsen har overskredet din mentale og følelsesmæssige komfortzone, er det muligt at din krop responderer på massagen ved at blive mere anspændt.

Gode råd for at reducere ømhed

Din massør er ikke synsk, så husk nu at kommunikere når du får din massagebehandling, så din kropssignaler og smertetærskel kan guide massøren til den bedst mulige oplevelse for dig. Drik også rigeligt med vand umiddelbart før din behandling og fortsæt de næste par dage. Dette vil rehydrere dit væv, forøge din blodcirkulation og reducere eventuelle negative effekter som ømhed. Det kan også anbefales at lave et varmt epsombad (indeholder magnesium), som virker muskelafslappende og reducerer ømhed.

Lyt til din krop

Husk at din krop er en organisme, der består af komplekse systemer der reagerer på en konstant skiftende tilstrømning af eksterne faktorer. Bevar dit gode helbred og hold dit sind fri for negativt rod. Tag det roligt efter din massage. Det er vigtigt at slappe af og give din krop mulighed for at genfinde sin balance naturligt.Benyt, ligesom motion og træning, massage jævnligt som fundament for et godt helbred men husk at lytte til din krops signaler. Og hvis du af og til vågner lidt øm morgenen efter, er det sikkert fordi du havde en rigtig god massage.

VIS ALLE BLOG INDLÆG

Alle dine massører er nøje udvalgte, baggrundstjekket, og eksamineret i fysiologi, anatomi og massage. Så du er altid i gode hænder.

FIND TIDbullet

Få info om særlige tilbud, service i nye postnumre og meget mere.