Vælg den rigtige madras til din ryg | RaskRask

Det anbefales, at man får 8 timers søvn hver nat.
Dermed bruger vi en tredjedel af døgnet, eller det der svarer til 26 år af vores liv i sengen. Det er derfor uhyre vigtigt, at man sover i en ordentlig seng med en madras, som passer til din ryg. Komforten i madrassen er nemlig ikke kun afgørende for kvaliteten af ens nattesøvn, men i ligeså høj grad for helbredet og ryggens velbefindende.

Vågner du af og til op med spændinger eller endda smerter i ryggen kan det tyde på, at din ryg ikke får den rigtige støtte, og du bør derfor overveje at skifte din madras ud med en ny.

Vi giver dig her en håndfuld råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du investerer i en ny madras.

En madras er et individuelt valg

Vi er alle forskellige, og har derfor heller ikke de samme behov. Mange par begår den fejl, at når de skal ud og købe ny seng, køber de også den samme madras. Det er en fejl, for der er jo selvsagt stor forskel på, om man er to meter høj og vejer 100 kilo, eller om man er et lille nips på 50 kilo.

På samme måde er der forskel på folks styrke, form og struktur. Nogen kan have brug for mere støtte end andre, og vi har derfor allesammen individuelle behov.

Døjer du til dagligt med smerter i ryggen er det ekstra vigtigt, at du anskaffer dig en ordentlig madras. Mange mennesker har den overbevisning, at en hård madras er det bedst for en dårlig ryg. Det er en myte! Der findes i virkeligheden ikke nogle faste regler for, hvad der tager mest hensyn til problemer med ryggen.

Vær opmærksom på din rygsøjle

Det bedste du selv kan gøre er at være opmærksom på rygsøjlens position. Hvad enten du sover på ryggen eller på siden skal rygsøjlen være helt lige – som illustreret på billedet.

madras

Sover du på ryggen, så har din ryg det bedst, hvis hele ryggen og lænden har kontakt med madrassen på samme tid. Du kan teste dette ved at få en ven/veninde eller partner til at føre end hånd ind under din lænd mens du ligger på madrassen. Her skal der være den samme modstand, som hvis du lagde et ben ovenpå din hånd. Glider hånden for nemt ind under er madrassen for hård.

Herefter gentager du det samme, mens du ligger på siden. Få igen en ven/veninde til at vurdere rygsøjlen for at være sikker på, at du ikke buer eller vrider i ryggen.

Overvej dine behov

Det kan også være en god ide at overveje, hvilke behov man har, og hvilke krav det stiller til ens nye seng, inden man går ud og investerer en masse penge. Bruger man for eksempel ofte sengen til at læse eller se TV i bør man måske overveje en elevationsseng. Derved kan man selv indstille hovedgærdet og madrassens kurve, så man undgår at ligge i en akavet og anstrengt stilling, som kan påvirke kroppen negativt.

5 hurtige tips til en bedre søvn

  • Madrassen – Find den rigtige madras.
  • Søvnrytmen – Gå i seng og stå op, på samme tidspunkt hver dag.
  • Gardinerne – Sørg for rummet er mørkt, da lys kan forvirre ens indre ur.
  • Temperaturen – Man sover bedre hvis rummet er lidt køligt.
  • Sulten – Det kan forstyrre søvnen, hvis man sover på tom mave.

Og hvis du ønsker at give din ryg endnu mere velvære, så kan du her bestille en rygmassage.

Book tid til velvære

Indtast din adresse og find en behandler nær dig

Til toppen