10 måder til at undgå udbrændthed - RaskRask

De fleste forbinder udbrændthed med lange arbejdsdage eller stress på arbejdet, men det kan bl.a. også skyldes ting i hjemmet eller vores tanker om os selv. Generelt oplever flere og flere udbrændthed, og det kan ramme os alle. Det kan være svært at stoppe op, før det er for sent. Når du mærker tegn på udbrændthed, er det vigtigt, at du reagerer. Her kan du læse om symptomerne og 10 måder til at undgå udbrændthed. Nogle af de typiske årsager til udbrændthed er:

  • En ubalance mellem arbejde og privatliv
  • Stress på arbejdet 
  • Et meget højt ambitionsniveau – du vil altid arbejde hårdere og hårdere
  • Perfektionisme
  • Monotone eller ikke-udfordrende opgaver
  • For lidt tid til pauser og interesser

Symptomer på udbrændthed

Det er vigtigt, at du kender symptomerne på udbrændthed, så du kan nå at stoppe op i tide. Først og fremmest er det vigtigt at vide, at det normalt opstår, fordi man har gået med for meget stress eller angst over længere tid. Vores kroppe kan komme sig over meget, men hvis den er belastet i en lang periode uden hvile og pauser, kan det have konsekvenser.

Når man beskriver udbrændthed, er der tre centrale begreber: Følelsesmæssig udmattelse, følelsesmæssig distancering og reduceret personlig ydeevne. 

Et af de typiske symptomer på udbrændthed er, at du er meget træt. Du oplever træthed og mindre glæde på arbejdet, og når du har fri har du mindre overskud til fritidsinteresser. Nogle andre symptomer kan være muskelspændinger, hovedpine, kvalme eller svimmelhed, et forandret søvnmønster eller en ændret appetit, forandringer i mad-, alkoholvaner og en lettere tendens til at blive syg.

Hvad kan du gøre?

Hvis du oplever symptomer på udbrændthed eller er bekymret for, at du snart vil blive udbrændt, er det vigtigt, at du kontakter din læge. Det er især vigtigt, fordi lægen kan vurdere, om tilstanden er udbrændthed, eller om der er tale om træthed eller depression. De tre tilstande har fællestræk blandt symptomerne. 

Derudover er det vigtigt, at du lytter til din krop og tager nødvendige pauser. Det er en god idé, at dine nærmeste er informerede om din tilstand, så du kan få hjælp og lettere kan få sat sunde grænser. Det er også vigtigt at lave fysisk aktivitet hver dag og at inkorporere rutiner med fokus på velvære. Hav fokus på at gøre ting, som føles rart. Sørg også for at spise mad, som giver din krop næring og energi til at komme ovenpå igen og lav f.eks. meditationer, tag en god lur eller få massage. Der er flere fordele ved at få regelmæssig massage.

RaskRask massage

Gennem RaskRask kan du booke en massør hjem til dig i trygge omgivelser, så du kan opleve afslapning og få mere overskud. Du kan finde den massør og tid, som passer bedst til dig og dine behov. Book din professionelle massør her.

Book tid til velvære

Indtast din adresse og find en behandler nær dig