Spis dig til en bedre nattesøvn - RaskRask

Det er vigtigt for din mentale og fysiske sundhed, at du får nok kvalitetssøvn. Dårlig søvn kan føre til sundhedsproblemer såsom et svækket immunforsvar eller vægtøgning. Tilgengæld vil tilstrækkeligt med søvn styrke dit immunforsvar og reducere mængden af stresshormonet kortisol i kroppen. En god nattesøvn handler ikke kun om, at du går i seng tidligt nok. Du kan også spise dig til en bedre nattesøvn. Læs med her for at finde ud af, hvad du skal spise og bør undgå for at fremme god søvn.

Hvornår skal du spise?

Når du spiser lige før sengetid, vil det få dit blodsukker og insulinniveau til at stige, og det kan gøre det svært at falde i søvn. Derudover kan det at ligge ned lige efter spisning føre til sure opstød og halsbrand. De fleste eksperter anbefaler, at man spiser senest tre timer inden sengetid. Det er generelt en god idé at gå efter at spise sidste måltid omkring klokken 8 om aftenen. Hvis du alligevel er sulten inden sengetid, kan du kigge på listen nedenunder for gode og mindre gode fødevarer for god søvn. Det betyder nemlig ikke kun noget, hvornår du spiser, men også hvad du spiser. 

Fødevarer som fremmer god søvn

 1. Bananer

En banan er den perfekte snack inden sengetid. Bananer indeholder kalium og magnesium, som er to mineraler, der får musklerne til at slappe af. Derudover har de et højt indhold af kulhydrater, hvilket kan hjælpe dig med at sove bedre.

 1. Kirsebær

En anden god fødevare inden sengetid er kirsebær. Udover at bærret er både lækkert og nærende, indeholder det melatonin, som er et døgnrytmeregulerende hormon. Man kan se kirsebærret som en slags naturlig sovepille.

 1. Mandler

Mandler indeholder mineralet magnesium ligesom bananer. De har også et højt indhold af kalk, som kan hjælpe med at regulere nervesystemet. Derudover hjælper kalk med at omdanne aminosyren tryptophan til melatonin.

 1. Soya

Sojaprodukter er fantastiske til at fremme god søvn. Soja er rig på isoflavoner, en kemisk forbindelse, som øger produktionen af serotonin. Serotonin løfter vores humør, kan forhindre mareridt og påvirker vores døgnrytme positivt. Du kan f.eks. spise tofu eller havregryn med sojamælk. De andre fødevarer på listen fungerer perfekt som toppings til din havregryn. Du kan også lave en smoothie med frosne bananer, soyamælk, mandler og havregryn. Tilføj eventuelt kirsebær.

 1. Kiwi

Hvis du vil sove godt, er kiwi den perfekte snack inden sengetid. Kiwi er fyldt med serotonin, som blandt andet gør os mere glade og forbedrer vores søvn. Derudover er der også folat i. Folatmangel har været forbundet med søvnløshed, og derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt af det. Du kan f.eks. også spise bønner eller citrusfrugter såsom appelsin eller grapefrugt for at få folat. 

 1. Fuldkorn

Det er godt at spise fuldkorn såsom bulgur, havregryn eller boghvede inden sengetid. De er rige på magnesium, som virker som et naturligt afslappende middel på musklerne.

Fødevarer som kan skabe problemer for din søvn

 1. Alkohol

Alkohol fører til søvnforstyrrelser. Søvnen er måske dybere til at starte med, men bliver senere forstyrret. Hvis man drikker mellemstore eller store doser (to til fire genstande eller mere end fire genstande), får man mindre af den vigtige REM-søvn.

 1. Kaffe

Som du nok allerede ved, indeholder kaffe koffein. Koffein stimulerer dit centralnervesystem og sørger for, at du er vågen. Det kan være smart om morgenen, men altså ikke lige inden sengetid. Undgå at drikke kaffe mindre end tre timer før sengetid for at undgå søvnforstyrrelser.

 1. Mørk chokolade

Chokolade indeholder koffein ligesom kaffe. Derudover indeholder det stimulanser såsom theobromin, der kan øge din puls og holde dig vågen. Derfor bør du undgå at spise chokolade kort tid før sengetid.

 1. Chili (og anden stærk mad)

Stærk mad indeholder typisk den kemiske forbindelse capsaicin, der kan føre til halsbrand og en øgning af kroppstemperaturen. Når du sover, falder din kropstemperatur. Jo varmere – jo mere vågen. 

 1. Fed mad

Undgå at spise fede fødevarer inden sengetid. De tager meget lang at fordøje, og derfor vil din krop arbejde i stedet for at slappe af. Det fører også til problemer med fordøjelsen og oppustethed, og det kan forstyrre søvnen. 

 1. Sukkerholdige morgenmadsprodukter

Hold dig væk fra sukkerholdige morgenmadsprodukter og lignende, hvis du vil sove godt. De indeholder ofte meget raffineret sukker samt glukosesirup, som hurtigt hæver blodsukkeret og får det til at falde igen. Det kan skabe søvnforstyrrelser og sult i løbet af natten.

Sørg for at undgå, at det bliver til bekymringer omkring mad, for det er ikke godt for vores mentale helbred. Hvis du har problemer med din søvn, kan bare en smule bevidsthed om dit indtag af mad inden sengetid skabe en forbedring.

Mad, massage og god søvn

Et andet naturligt middel til en god nattesøvn kan være massage. Massage gør blandt andet, at mængden af kortisol i kroppen falder, mens mængden af serotonin stiger. Det får os til at få det bedre mentalt, og samtidigt sørger det for, at vi kan producere melatonin, så vi kan falde i søvn. Under en massage vil du mærke, at musklerne slapper af, og at nerverne beroliges.Mad spiller en rolle for din søvn, og på samme måde spiller det en rolle for resultatet af din massage. For det første bør du undgå at fylde din blære med væske inden en behandling. Massage sætter gang i fordøjelsen, og derfor kan det også være rarest at spise noget let i de to timer før behandlingen. Hvis du gerne vil mærke massagens fordele på din søvn, kan du booke din professionelle massør her.

Book tid til velvære

Indtast din adresse og find en behandler nær dig