Konsekvenser ved for lidt søvn - RaskRask

Nok kvalitetssøvn er nødvendigt for et godt liv, men det kan være svært at få nok søvn i en travl hverdag med arbejde, familie, træning og meget mere. Så mange timer skal du sove ifølge forskerne:

  • Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer
  • Spædbørn (4-11 måneder): 12–15 timer
  • Småbørn (1-2 år): 11–14 timer
  • Førskolebørn (3-5 år): 10–13 timer
  • Skolebørn (6-13 år): 9–11 timer
  • Teenagere (14-17 år): 8–10 timer
  • Unge voksne (18-25): 7–9 timer
  • Voksne (26 – 64): 7–9 timer
  • Ældre (65 år+): 7–8 timer

Der er selvfølgelig forskelle på, hvor meget søvn vi hver især skal have for at fungere, og derfor skal du heller ikke bekymre dig for meget, hvis du helt generelt føler dig frisk og veludhvilet. En ting er dog sikkert; hvis du ikke får nok søvn, kan det få alvorlige konsekvenser.

Immundefekt

For lidt søvn påvirker vores immunforsvar. Når vi ikke få nok søvn, danner kroppen ikke nok af en række stoffer, som har betydning for vores immunforsvar. F.eks. kan søvnmangel påvirke dannelsen af proteinet Interleukin-6, som f.eks. bekæmper infektioner.

Vægtøgning

Når vi ikke får nok søvn, kan det øge vores sult og appetit. Det skyldes, at søvnmangel påvirker de hormoner, som regulerer vores apetit. Hjernen opfatter søvnmanglen på en mangel på energi, og dermed bliver energien hentet fra den mad, vi indtager. Med tiden kan det føre til en vægtøgning.

Reduceret kognitiv funktion

Hvis vi lider af søvnmangel, kan det have en meget negativ betydning for vores evne til at koncentrere os, tænke rationelt, løse problemer og tage beslutninger. Helt generelt påvirker det vores evne til at lære nyt og huske. Når vi sover, arbejder hjernen. Den sørger blandt andet for, at vi får bearbejdet minder og informationer, så vi kan huske dem. Også derfor har det negative konsekvenser for os med for lidt søvn – og særligt for lidt af den dybe søvn.

Forhøjet risiko for mentale problemer

Når vi ikke sover nok, påvirker det vores humør. Ifølge Netdoktor.dk er der en sammenhæng mellem stress, depression og angst. Det at få nok søvn og blive behandlet for det, kan hjælpe på en depression og mindske risikoen for tilbagefald. Hvis man lider af mentale problemer er det derfor vigtigt at have fokus på søvn i behandlingen. 

Større risiko for uheld

Risikoen for uheld i trafikken stiger, når vi ikke er udhvilede. Faktisk kan søvnunderskud være endnu værre end at være påvirket af alkohol, når det handler om vores reaktionstid. Generelt stiger vores risiko for uheld, når vi ikke får sovet nok, f.eks. også på arbejdspladsen.

Huden ældes

Når vi ikke sover nok, især over længere tid, kan det påvirke vores udseende. Det kan blandt andet resultere i mørke rander under øjnene, fine linjer og glansløs hud uden elasticitet. Ved søvnunderskud vil vores krop producere en større mængde af stresshormonet kortisol, som ødelægger proteinet kollagen, som ellers gør huden elastisk og glat. Utilstrækkeligt med søvn kan også resultere i, at vi danner mindre af væksthormonet HGH, som normalt bliver produceret under søvn og gør vores hud tykkere med alderen, så den ser frisk ud. 

Kvalitetssøvn er altafgørende

Det er vigtigt, at du ikke kun tænker over mængden af søvn, men også på kvaliteten. Derfor er det en god idé f.eks. at være opmærksom på soveværelsets temperatur, og om din madres passer til din krop og dine behov. Det kan påvirke din søvnkvalitet meget, hvis din madras er for blød eller hård. Hvis du har store problemer med din søvn er det vigtigt at få hjælp, blandt andet fra en professionel. Tag f.eks. fat i din læge eller find en behandler, som kan hjælpe dig.

Massage og søvn

En af de behandlinger, som har vist sig at hjælpe på søvnproblemer, er massage. Det kan hjælpe på søvnbesvær, angst, stress og meget mere. Hos RaskRask kan du booke en professionel massør hjem til dig, som kan hjælpe dig. 

Book din massør

Book tid til velvære

Indtast din adresse og find en behandler nær dig

Til toppen