Et ønske om at tabe sig er ofte motiveret af et ønske om at føle sig bedre tilpas med sin krop.
LIVSSTILSSYGDOMME OG DÅRLIG SAMVITTIGHED
Overvægt er ofte forbundet med ledgener, begrænset bevægelsesfrihed og en lang række livsstilssygdomme, vi har hørt om så mange gange før. Besøg hos lægen resulterer ofte i dårlig samvittighed over, at vi ikke har gjort nok for at tabe os. Typisk er rådene mere motion og bedre kost. Men hvordan implementerer man motion i en i forvejen presset hverdag begrænset af smerter og manglende overskud? og hvordan får man en kaloriefattig kostplan til at harmonere med børnefamilie, ferie og sociale arrangementer?
TO SKRIDT FREM OG TO TILBAGE
Mange af os har kæmpet med vægten hele livet og føler os fanget i en ond spiral af op- og nedture. Vi har prøvet at tabe os mange gange tidligere, men ender altid samme sted. Vi er som regel ekstra motiveret i starten, hvor resultaterne hurtig viser sig, men i takt med udviklingen aftager, falder motivationen og de gamle gamle vaner begynder at liste sig ind på os igen. De mislykkede forsøg kan mange gange føre til en følelse af nederlag, trøstespisning og store udsving i vægten – og sådan går det op og ned.
STORE UDSVING I VÆGTEN
En af udfordringerne ved at svinge op og ned i vægt er, at det kan være farligere end moderat overvægt. Store udsving på kort tid kan påvirke basalstofskiftet og øge risikoen for inflammation i kroppen. Det kan medføre forhøjet blodtryk, insulinfølsomhed og meget andet. Derfor kan det være en god idé at overveje formålet med sit vægttab, inden man går i gang. På den måde kan man mindske risikoen for den såkaldte yoyo-vægt og give sig selv bedre forudsætninger for at opnå et stabilt og vedvarende resultat.